Mad fra naturen
Drik naturens pebermynte-te
Vandmynte er en meget almindelig plante langs vandløbet. Kommer du til at træde på mynten vil en duft af ”Mentos” eller tandpasta breder sig på stien. Du kan lave en dejlig te af bladene. Tag en termokande med varmt vand med på turen, så kan du hælde den over myntebladene med det samme. Du kan også tage en buket mynte med hjem, hvor den kan bruges både frisk og tørret. Mynte kan kendes på de rødlige blade og stængler og på den kraftige pebermynteduft. Den kan ikke forveksles med giftige planter.
Vandmynte med karakteristisk røde blade og pebermynteduft. Foto: Anne-Vibe Jensen.
Spis hyldeblomster og hyldebær
Når hylden blomstrer, er det rigtigt sommer i Danmark. I slutningen af maj og begyndelsen af juni lyser den hvide farve fra hyldeblomsternes skærme op i hegn og krat. Det er blevet populært at lave saft af hyldens blomster. Du kan også spise blomsterne, og lave suppe af hyldebærrene.
Hyldeblomster i dej
Lav en almindelig pandekagedej. Dyp blomsterne i pandekagedejen og steg dem i rigeligt olie. Få hjælp til stegningen af en voksen. Servere dem med et drys flormelis.
Hyldebærsuppe
Klip de groveste stilke af bærrene og kog dem i vand. Når de har kogt ca. 10 minutter skal saften hældes gennem en si. Er der stadig mange stumper af stilke og andre urenheder i saften, kan den hældes igennem en si, der er dækket med et gammelt rent viskestykke. Saften sødes med (meget) sukker, og kan nu drikkes som saftevand. Saften kan jævnes til suppe med lidt maizena, rørt op med vand. Suppen kan spises med kammerjunkere, æblestykker eller bananskiver.
Pebermynte-te lavet af vandmynte. Foto: Anne-Vibe Jensen.