• Dansk
  • English
  • Deutsch

Spor fra krondyret

Kronhjort. Foto: Biopix N Sloth.
Kronhjort. Foto: Biopix N Sloth.

Krondyr-brøler og ruller sig i sølet
I filmen om Bambi er kronhjorten skovens Konge. En kronhjort (han) er også et imponerende syn. Den er 150 cm i skulderhøjde og kan veje over 200 kg, og er dermed Danmarks største land-pattedyr. Kronhjortens gevir er imponerende, og det kan have op til 22 ender. Krondyr lever af græs, blade, samt skud og knopper af nåletræer. Om vinteren kan den gøre skade på skovens træer ved at rive barken af i store strimler. Om efteråret kommer hjortene i brunst. De stærkeste hanner samler en flok hunner omkring sig, som de forsvarer mod andre hanner. Hannen viser sin styrke ved at rulle sig i mudder og urin og brøle ivrigt, så det kan høres vidt omkring.

Kronhjortens fodspor er ca. dobbelt så store som rådyrets, og selvom hindens er noget mindre end hjortens, er de stadigt tydeligt større end rådyrets.

Ekskrementer fra et krondyr. Foto: Biopix JC Schou.
Ekskrementer fra et krondyr. Foto: Biopix JC Schou.

"Gæt en lort"
Krondyrets ekskrementer er ca. dobbelt så store som rådyrets. De er sorte-brune, glatte, korte og cylindriske og 20-25 mm lange og 13-18 mm tykke.

Hjortens fodspor eller klovaftryk er 8-9 cm langt og 6-7 cm bredt. Hindens klovaftryk er 6-7 cm langt og 4-5 cm bredt.
Hindens klovaftryk (øverst) er 6-7 cm langt og 4-5 cm bredt. Hjortens fodspor (nederst) eller klovaftryk er 8-9 cm langt og 6-7 cm bredt.

 

Fodspor fra en kronhjort. Foto: Biopix JC Schou.
Fodspor fra en kronhjort. Foto: Biopix JC Schou.