• Dansk
  • English
  • Deutsch

Spor fra rådyret

Rådyr i flugt hen over markerne. Foto: Biopix N Sloth.
Rådyr i flugt hen over markerne. Foto: Biopix N Sloth.

Rådyr – spiser bark og bjæffer som en hund
Rådyret er vores mindste hjort, og den er på størrelse med en stor hund. Især om vinteren spiser rådyr grene og bark af skovens træer. Den kan efterlade træerne med flænset og afrevet bark. Rådyrets fodspor ses ofte i skovbunden eller på skovvejen. Er man meget opmærksom, kan man måske se og følge rådyrets stier eller veksler gennem skoven. Rådyr kalder på hinanden med en bjæffende lyd, der lyder som en hund der gøer.  Rådyrets pels er hvid under halen, det såkaldte spejl. Spejlet er tydeligt når rådyret flygter fra en fjende. Hvert år taber råbukken sit gevir, og et nyt vokser frem. Bukken laver karakteristiske mærker i træerne, når den fejer det nye gevir mod stammer og grene. Måske kan man være heldig at finde et gammelt gevir i skoven.

Rådyrets fodspor ses ofte i skovbunden eller på skovvejen. Er man meget opmærksom, kan man måske se og følge rådyrets stier eller veksler gennem skoven.

Rådyr ekskrementer. Foto: Biopix JC Schou.
Rådyr ekskrementer. Foto: Biopix JC Schou.

"Gæt en lort"
Rådyrets ekskrementer ligner en håndfuld kaffebønner. De er sorte, glatte, korte og cylindriske og ca. 10-14 mm lange og 7-10 mm brede.

Rådyrets fodspor eller klovaftryk er ca. 4,5 cm langt og ca. 3 cm bredt. Rådyrets fodspor ses ofte i skovbunden eller på skovvejen. Er man meget opmærksom, kan man måske se og følge rådyrets stier eller veksler gennem skoven.
Rådyrets klovaftryk er ca. 4,5 cm langt og ca. 3 cm bredt.

 

Fodspor fra et rådyr. Foto: Biopix JC Schou.
Fodspor fra et rådyr. Foto: Biopix JC Schou.