• Dansk
  • English
  • Deutsch

Rådyr

 - Flere rådyr end nogensinde

 

Rådyret er vores mindste hjort, og den er på størrelse med en stor hund. Den har levet i Danmark ligeså længe, som der har været mennesker. Der er fundet knoglerester fra rådyr i køkkenmøddinger fra stenalderen for over 5000 år siden. I dag er rådyret udbredt i hele landet.  Bestanden er gået frem i de senere år, og er nu på ca. 500.000 dyr. Om dagen opholder rådyret sig i skov og krat. I skumringen morgen og aften vover den sig ud på mere lysåbne græsarealer for at græsse. Grunden til rådyrets fremgang er, at der er kommet flere vintergrønne marker, der giver føde til rådyrene om vinteren. Derudover er der sket en tilgroning af mange lysåbne enge og moser, og der er plantet mange læhegn og vildtbeplantninger, hvilket giver flere skjulesteder og ledelinjer i landskabet som rådyret kan følge.

 

Rådyr

 

På jagt efter rådyrspor

Især om vinteren spiser rådyr grene og bark af skovens træer. Den kan efterlade træerne med flænset og afrevet bark. Hvert år taber råbukken sit gevir, og et nyt vokser frem. Når geviret vokser ud, er det omgivet af et hudlag, basten, som bukken skraber af ved at gnide eller feje geviret mod grene og træstammer. Det laver karakteristiske mærker i træet. Måske kan man være heldig at finde et gammelt gevir i skoven. Nogle gange kan man høre en mærkelig bjæffende lyd i skoven. Det er rådyr, der kalder på hinanden. Rådyrets pels er hvid under halen, det såkaldte spejl. Spejlet er tydeligt når rådyret flygter fra en fjende, og det hvide spejl advarer artsfæller om faren. Rådyrets fodspor ses ofte i skovbunden eller på skovvejen. Er man meget opmærksom, kan man måske se og følge rådyrets stier eller veksler gennem skoven.

 

Rådyr spor

 

Rådyrets fodspor eller klovaftryk er ca. 4,5 cm langt og ca. 3 cm bredt.

 

Rådyr ekskrementer 

 

Rådyrets ekskrementer er som regel sorte, glatte, korte og cylindriske. De er 10-14 mm lange og 7-10 mm brede.

 

Kastestang fra rådyr

 

Rådyr 

 

Fakta: Rådyret kan veje op til 30 kg og måle 125 cm i længden. Skulderhøjden er på 65-75 cm. Rådyr har en rødbrun sommerdragt, og en kraftigere og mere langhåret gråbrun vinterdragt. Rådyret får 1-2 lam hvert forår. Rådyrets unge (rålam) har lyse pletter på ryg og sider. Rålammet mister de lyse pletter, når det skifter til vinterdragt om efteråret.

 

Rådyr