• Dansk
  • English
  • Deutsch

Krondyr

- Skovens Konge

 

I filmen om Bambi er den store kronhjort skovens konge. En kronhjort (han) er også et imponerende syn. Den er 150 cm i skulderhøjde og kan veje over 200 kg, og er dermed Danmarks største land-pattedyr. Hannen får hvert år et gevir, der er et nummer større end det gamle. En gammel han kan have helt op til 22 ender (takker) på geviret. Et kronhjortegevir er et eftertragtet trofæ blandt jægere. Der findes en stor bestand af krondyr i hede- og plantageområderne i Oksbøl, og krondyr kan også træffes i mange skovområder i det sydlige Jylland og langs Kongeåen.

 

Krondyr

 

Brølende hjorte på frierfødder

Om efteråret kommer hjortene i brunst. For en hanhjort, gælder det om, at parre sig med så mange hunner som muligt. De stærkeste hanner samler en flok hunner omkring sig, som de forsvarer mod andre hanner. Sådan en hjort kaldes en pladshjort. Den puster sig op, for at vise sin styrke, ruller sig i mudder og urin og brøler ivrigt, så det kan høres vidt omkring. Hvis andre hanner kommer i nærheden, prøver den at jage dem væk. Nogle gange skal der voldsomme gevirkampe til, før udfordreren giver op. Hinderne i flokken kommer på skift i brunst helt ind til december måned.  I den periode har hannen har nok at gøre med at forsvare sin flok og parre sig med hunnerne. Pladshjorten tager ikke føde til sig i brunstperioden, så den kan godt blive så afkræftet, at den må overlade pladsen til en anden.

 

Krondyr spor

Hindens fodspor eller klovaftryk er 6-7 cm langt og 4-5 cm bredt. Hjortens er 8-9 cm langt og 6-7 cm bredt.

Krondyr ekskrementer

Krondyrets ekskrementer er som regel sorte, glatte, korte og cylindriske. De er 20-25 mm lange og 13-18 mm tykke.

Krondyr

Fakta: Kronhjorten (hannen) kan veje 100-230 kg, mens hinden (hunnen) er noget mindre og kun vejer 80-120 kg. Pelsen er gråbrun om vinteren og rødbrun om sommeren. På engelsk hedder krondyr red deer på grund af den rødlige pels. Krondyr lever af græs, blade, samt skud og knopper af nåletræer. På heden spiser den de unge friske lyngplanter. Om vinteren kan den gøre skade på skovens træer ved at rive barken af i store strimler. Der er ca. 14.000 krondyr herhjemme og bestanden er stigende. Den findes i mange steder i Jylland og enkelte steder på Sjælland.

 

Krondyr