Bredbladet dunhammer
- Den dunbløde hammer
Dunhammer er en høj sumpplante, der vokser langs søer og vandløb. Den kendes bedst på de tykke brune fløjlsbløde aks, der også har givet planten navn. Dunhammer var tidligere et populært legetøjsvåben, hvor især drenge kunne ”hamre” løs på hinanden så ”dunene” fløj dem om ørene. På akset sidder der op til en halv million småbitte frø, der svæver bort med vinden med de bløde frødun.
Dunhammer-dun i hovedpuden
Dunhammerens dun blev brugt som erstatning for rigtige dun som fyld i puder og dyner. Under 2. verdenskrig blev der i Skanderborg oparbejdet 20.000 kg dunhammerdun til madrasfyld til erstatning for plantefibrene ”Kapok”, der kommer fra et tropisk regnskovstræ. Ved at dyppe dunhammer aks i tælle, petroleum, beg eller tjære kunne man lave fakler, der bl.a. kunne lyse op på skøjtebanen ved vintertid.
Dunhammeres blade blev flettet til gulvmåtter, sivsko, stolesæder og fodskamler.
Fakta: højde 1-2,5 m. flerårig urt. Bladene er 1-2 cm brede, linjeformede, blågrønne og hårløse. Dunhammerblomsten er det tykke brune aks. Nederst sidder hunblomsterne der udvikler sig til de dunede frø. Øverst sidder hanblomsterne i en mere smal blomsterstand. Bredbladet dunhammer er almindelig langs søer og vandløb.