• Dansk
  • English
  • Deutsch

Bittersød natskygge

- Giftig som en grøn kartoffel

Bittersød natskygge er en meget smuk og iøjnefaldende plante, der vokser på fugtig bund i rørskov og blandt høje stauder. Bittersød natskygge tilhører natskyggefamilien sammen med kartofler og tomater. Selvom både kartofler og tomater spises i store mængder, er natskyggefamilien også kendt som giftige planter. Alle del af planten indeholder de giftige stoffer solanin og chaconin. Da giftstofferne aktiveres af sollys, er det primært plantens grønne dele, der er giftige. Det gælder også kartofler, der bliver grønne af at ligge i solen.  

 

Bittersød natskygge

 

De unge skud smager bittersødt

Bittersød natskygge er på trods af sin giftighed kendt som lægeplante. Plantens navn beskriver den først bitre og derefter søde smag, der findes i plantens bark og nye skud.  Navnet natskygge kommer fra det tyske ”Nachtschatten” og hentyder formentligt til, at planten også har været brugt som lægemiddel mod sygdommen ”natskade” eller ”månesyge”, der er gamle betegnelser for epilepsi. Derudover er planten brugt til at kurere mod så forskellige sygdomme som udslæt, ringorm, fnat, gigt, kræft, øjensygdomme og døvhed. Sammen med bl.a. pigæble og galnebær indgik den også som en vigtig ingrediens ved fremstil­lingen af heksebryg, og den var kendt for dens evne til at sende hekse til Bloksbjerg.

 

Bittersød natskygge

 

Fakta: Højde 30-180 cm. Planten er en klatrende halvbusk, der klatrer på buske, træer og høje stader. Bladene er spydformede, blomsten er lilla med tilbagebøjede kronblade og gule støvknapper, der stikker frem som en kegle midt i blomsten.   Blomstrer i juni-august og i efteråret kan man se klaser af dråbeformede højrøde, skinnende og glasklare frugter. Vokser på våd næringsrig bund i krat, rørskove, langs vandløb og søer. Er almindelig i hele landet.

 

Bittersød natskygge