Trævlekrone
- som klippet af en alfesaks
Første gang du ser den lyserøde trævlekrone, synes du måske, at den ser lidt slidt og sjusket ud. De fligede blade ser ud, som om de er revet i stykker af blæsten. Men sådan skal de være.
Trævlekronen hører til nellikefamilien, og de fligede kronblade går igen hos rigtig mange arter. Nelliker fra haven og blomsterhandleren har også fine fligede blade, som var de klippet med en alfesaks. Måske har alferne øvet sig på trævlekronen først?
Trævlekronen vokser på fugtige enge, hvor der er kalk i jordbunden. Ofte finder man den på enge med en stor artsrigdom, og trævlekronen kan på den måde være med til at sige noget om engens naturkvalitet.
Trævlekronen trives bedst på afgræssede enge. I takt med at mange enge gror til i høje græsser, nælder og tidsler, er den blevet mere sjælden.
Gøgespyt
Plantens latinske navn - flos-cuculis - betyder gøgens blomst. Forklaringen er, at der på stænglen ofte er en lille skummende ”spytklat”, der kaldes gøgespyt. Spytklatten er det lille insekt skumcikadens børneværelse, hvor larven sidder godt beskyttet. Larven fremstiller selv spytklatten af luft og plantesaft.
Fakta om trævlekrone
Højde: 15-40 cm
Flerårig urt. Hører til nellikefamilien. Blomstrer fra maj til august.
De lyserøde blomster sidder samlet i små stande. Bladene er smalle, linjeformede og sidder parvis modsat på stænglen.
Vokser i fugtige enge og moser. Almindelig i hele landet.