• Dansk
  • English
  • Deutsch

Sangsvane

- synger som en trompet
 
Sangsvanen kan du kende fra knopsvanen på, at næbbet er gult, og at den mangler knopsvanens sorte knop over næbbet. Sangsvanens hals er desuden mere langstrakt end knopsvanens.
 
Herudover kan du kende sangsvanen på dens sang, der nærmest lyder som en trompet. Sangsvanens luftrør ligger i en dyb hulning i brystbenet, hvilket gør svanens stemme smuk og klangfuld. 
 
Sangsvanen yngler i det nordlige Skandinavien og Sibirien, hvor den udnytter den korte sommer. Ungerne er flyveværdige efter cirka 2 måneder. Herefter går turen sydpå til blandt andet Danmark, hvor der hvert år overvinter omkring 23.000 sangsvaner. 
 
Når sangsvanerne ankommer til Danmark finder de føde i søer, vige og på lavvandede fjordområder, hvor de æder vandplanter. Efter de første par måneder søger hovedparten af sangsvanerne deres føde på landbrugsmarker med hvede, raps, kartofler, majs, roer og græs. 
 
 
Fakta om sangsvanen
 
Højde 150 cm
Vingefang 220-240 cm
Vægt 8-10 kg 
Hannen er størst. 
 
De voksne fugles fjerdragt er hvid. Ungfuglenes fjerdragt er grumset gråhvid. 
 
De fleste sangsvaner ses i det nordlige Jylland, på Sydsjælland og Lolland-Falster. Den er dog også en almindelig vintergæst i Sydvestjylland.